vrijdag 28 december 2007

Welkom in het domein Hettema

Dit moet een plaats worden voor informatie over het geslacht Hettema, een van de elf familieclans met die naam uit Friesland. We hebben het aan Napoleon te danken dat de Friezen afscheid namen van het patroniem (de naam van de vader) en een echte achternaam kozen. Op die manier konden de Fransen hun administratie veel beter op orde krijgen (lees: veel beter belastingen innen en dat soort dingen).
Het gevolg was, dat Anne Hettes, van wie een handtekening te zien is in de titel van dit weblog, voortaan door het leven ging als Anne Hettema. In de praktijk bleef het trouwens Anne Hettes Hettema, het patroniem werd niet vergeten. Nu doet het wonderlijke feit zich voor dat de broer van Anne, Sjoerd Hettes en zijn kinderen helemaal geen Hettema heten. Zij dragen de naam Klaversma. Omdat Sjoerd in mei 1810 overleed, een jaar voordat Napoleon zijn plannen doordrukte, is er geen officiële akte van naamsaanneming van de Klaversma's.
In een volgend artikel (dat uiteindelijk boven dit verhaaltje zal komen te staan) zal ik beschrijven hoe het terugvinden van de Klaversma's is gegaan.

Geen opmerkingen: