maandag 24 december 2012

Murk Hettema na 110 jaar terecht

Ik heb geruime tijd gezocht naar Murk Hettema, de halfbroer van mijn grootvader Pier Hettema. Beiden hebben dezelfde vader, Jan Annes Hettema, Murk komt uit het eerste huwelijk en Pier uit het tweede. In het volgende schema staat dat wat duidelijker.Het gezin verhuisde begin 1886 van Burgwerd naar Winschoten, waar vader Jan Annes bij de politie was ingedeeld. Het ging om een overplaatsing. Het hele gezin, is ook keurig terug te vinden in het bevolkingsregister, inclusief Murk.
Later was hij echter uit de boeken verdwenen. Er zou toch iets bekend moeten zijn geweest want volgens mij had je toen voor een reis naar de VS ook al een paspoort nodig. Per toeval stuitte ik op de website CastleGarden.org en vond daar de volgende inschrijving.


Murk was dus naar de VS gegaan als "husband", wat niet wil zeggen dat hij getrouwd was maar dat hij met dieren bezig was. Boerenknecht zouden we nu zeggen. Hij ging naar Orange City, waar we hem ook aantreffen in de census (volkstelling).


De naam Murk staat er niet, dat betekent zoals als "duister" of "somber" in het Engels. In plaats daarvan noemde hij zich Marcus. Maar ook andere verschrijvingen zijn voorgekomen, zoals Wurk. Ook de achternaam werd verkeerd gespeld, ik heb al Hettaman en Hettewa gezien. Onder die laatste naam hebben de Mormonen zijn overlijden genoteerd:


Uit de lokale krant weet ik wat de doodsoorzaak is, namelijk


Met dit soort briefjes werd een boerderij aan het begin van de 20ste eeuw in quarantaine gedaan. Om directe besmetting te voorkomen.

Naschrift: Ik heb dit allemaal begin december 2012 gevonden en er al over gepubliceerd op 8 december. Ruim een week later verscheen deze aantekening op de website van Tresoar:

1897 Sneek, notaris H. Fennema
Royement, akte niet aanwezig
- Murk Jans Hettema te Sioux Center, U.S.A.

Bron : Tresoar Toegangsnr. : 26
Inventarisnr.: 120121 Repertoirenr.: 157 d.d. 13 augustus 1897
Laatste update: 17-12-2012

Waaruit maar weer blijkt dat het dus echt tijd was dat dit vraagstuk werd opgelost.

Geen opmerkingen: